Türkiye’nin en gelişmiş ve modern Radyasyon Onkolojisi Kliniklerinden biri olan Erzurum BEAH Radyasyon Onkoloji Kliniğinin ev sahipliğinde “Üst Gastrointestinal Sistem Kanserlerinde Radyoterapi ve Beslenme” konulu toplantı hastanemizde düzenlendi.
Hastanemizde düzenlenen toplantıda; Özofagus (yemek borusu) kanserinin tanı ve tedavisinde Erzurum başta olmak üzere tüm Doğu Anadolu Bölgesi’ni ve Türkiye’yi ileri taşımaya vesile olacak farkındalığı yaratmak, gelecekte tanı, tarama ile erken tanıyı mümkün kılacak protokollerin oluşması ve günümüzün en üstün tedavisine her hastanın ulaşmasını sağlayacak standart tedavi protokollerinin oluşturulmasına zemin hazırlayacak olmasına dikkat çekildi.
Toplantıda özofagus kanserinin görülme sıklığı ve nedenleri, radyasyon onkolojisinde özofagus kanseri tedavisinde dünden bugüne gelişmeler ve özofagus kanserinde beslenme ve beslenme desteğinin önemi hakkında bilgiler verildi.
Toplantıya Erzurum içinden başta olmak üzere ve İstanbul, Ankara, İzmir, Van, Samsun, Trabzon, Diyarbakır gibi çok sayıda ilden hekimlerin katılımı oldu.
Açılış konuşmasını yapan hastanemiz Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Orhan Delice böylesi bir İlki olan organizasyonun hastanemizde düzenlenmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade ederek çok verimli ve etkin bir toplantı dileklerini sundu.
Ardından söz alan Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam GROG grubunun oluşturulma sürecini anlatarak Doğu Anadolu Bölgesi’nin özofagus kanserinin sık görülmesi nedeniyle seçildiği, özofagus kanserinde her türlü tedavi yanında beslenme desteğinin elzem olduğunu beslenme desteği olmaz ise hastaların hak ettikleri tedavileri alamayacaklarını ifade etti.
Program konuşmacılarından Prof. Dr. Müge Akmansu; kansere bağlı gelişen kaşeksinin (aşırı kilo kaybı) nasıl tespit edileceği, Dünya literatüründe beslenmenin yeri ve beslenme desteği ile kanser tedavisindeki başarı oranlarının arttırılabileceği hastaları tedavi sırasında hastalığa ve tedavilere bağlı faktörlerle oluşabilecek kilo kayıplarına karşı tedavi başında bilgilendirmek gerekiyor. Hastalarda kansere bağlı metabolik yıkımın artması ile oluşan kalori açığı ve iştah kaybı, tat tomurcuklarının etkilenmesine bağlı besinleri eski tatları ile alamamakla oluşan beslenmeye karşı isteksizlik kanser kaşeksisinin önde gelen sebeplerindendir. Kaşeksiyi ne kadar erken tespit edersek o kadar erken müdahale edebiliriz. Kanser kaşeksisinin tedaviyi etkilediği kanser gruplarından biri de Doğu Anadolu Bölgesi’nde sık görülen özofagus kanserleridir.” dedi.
Doç. Dr. Pervin Hürmüz tarafından sunulan örnek vaka ile tedavinin geçmişten günümüze nasıl şekil değiştirdiği bilgisi verildi.
Uz. Dr. Menekşe Turna kurulduğu 2006 yılından bu yana günün teknolojisine uygun cihaz ve alt yapı ile Radyasyon Onkolojisi Kliniği’nce tedavi edilmiş olan 250 hastanın verilerini paylaştı. Uzm. Dr. Menekşe Turna “Erzurum’da tedavi edilmiş olan hastaların verilerinde gördük ki Dünya literatürüne göre daha iyi tedavi başarıları ve hayatta kalma süreleri mevcut. Bu hastalıkta esas problem hastalığın gizli seyri nedeniyle tanının geç konulmasıdır. Türkiye’de bu kanserin en sık görüldüğü iller; Erzurum başta olmak üzere Van, Ağrı, Kars, Gümüşhane, Muş, Hakkari, Artvin, Erzincan ve Bitlis’tir. Özellikle doğu illerinde yaşayan halkımızın bu kanseri tetikleyen bazı beslenme alışkanlıkları (örn. Çok sık sıcak çay içme, çok sıcak yeme, kurutulmuş ve tütsülenmiş gıdaların tüketimi) ve sık sigara tüketimi gibi faktörlerin ön plana çıkması, bölgemizde özofagus kanserini önemli ve dikkat edilmesi gereken bir halk sağlığı sorunu haline getirmektedir. Halkımızın bu etkenlerden uzak durulması üzerine bilinçlendirilmesi, bazı grupların ise tarama programları ile erken tanı konulmasının sağlanması gerekmektedir.
Bu toplantıdan sonraki amacımız çalışma arkadaşım Uzm. Dr. Meltem Kırlı ile bölgemizde erken yanı ve tarama programlarının hayata geçirilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü ile iş birliğine geçmek olacaktır.” Dedi.
Toplantıda son olarak söz alan Dr. Emre Özkan kanser hastalarında beslenme, protein ve lif desteğinin önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
Kapanış konuşması GROG Koordinatörü Uzm. Dr. M. Halil Akbörü tarafından yapıldı. GROG’un kurulduğu 2017 yılından bu yana Türkiye çapında belli aralıklarla yapmayı planlandığımız bu toplantılardan ilkinin Erzurum’da gerçekleştirilmiş olmasından dolayı büyük bir mutluluk içindeyiz. Zorunlu hizmetlerine devam etmekte olan genç hekimlerimizin büyük emek ve katkıları ile bugün burada Doğu Anadolu Bölgesi için önemli bir sağlık problemi olan özofagus kanserine ayrıntılı bir şekilde değinme fırsatı bulduk. Umarız bu toplantı amaçlandığı üzere özofagus erken tanısını mümkün kılan tarama programlarının ve standart tedavileri sağlayacak tedavi protokollerinin oluşturulmasına ön ayak olur.