Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi
Çocuk Onkolojisi ve Çocuk Hematolojisi Polikliniğimizde;
- Anemi (kansızlık) tetkikleri ve tedavisi.
- Akdeniz anemisi (talasemi) taraması, genetik danışma.
- Lösemi tanı tedavisi ve izlemi.
- Çocukluk çağının tüm tümoral kitle lezyonlarının ( beyin tümörleri, kemik tümörleri, yumuşak doku tümörleri, lenf bezi kanseri vb. ) tanı, tedavi ve takibi yapılmaktadır.
Tedavi sonrası yapılması gerekenler;
El temizliği
El yıkama alışkanlığının tüm aile bireylerine kazandırılması gerekir. Özellikle tuvalet öncesi ve sonrası, yemek yemeden önce ve yedikten sonra, dışarıdan eve gelindiğinde ellerin yıkanmasına dikkat edilmeli.
Ağız bakımı
Ağızda yara oluşması beslenme bozukluğuna sebep olabilir. Gargara ağızda yara oluşmaması için önemli olduğundan, tedavi süresince gargaralar düzenli olarak uygulanmalı. Ağızda yara oluşması durumunda beslenme takviyesi için hekimle irtibata geçilmeli. Eğer hasta bebek ise gargaralar ağız bakım çubuğu yardımıyla yapılmalı. Dişler, günde 2 kez yumuşak diş fırçası ve diş macunuyla fırçalanmalı.
Vücut temizliği
Tedavi, çocuğun duş almasına engel değil. Banyoda sert lifler kullanılmamalı ve ılık suyla duş alınmalı. Cilt için nemlendirici kremler sürülmeli, hijyen kurallarına dikkat edilmeli.
Kateter bakımı
Kateter (vücuda takılan iğne) bölgesinin kızarıklık, ağrı, şişlik, renk değişimi, akıntı yönünden takip edilmesi gerekir. Eğer eve kateterle gidildiyse bölge ıslatılmamalı, vücut temizliği kurallarına uyulmalı. Port bölgesinin darbe almaması için dikkat edilmeli, port iğnesine eldivensiz dokunulmamalı. İşlemden 45 dakika önce bölgeyi uyuşturmak amacıyla hekimin önereceği krem kullanılmalı. Tedavi bittikten sonra port kateterinin tıkanmaması için ayda bir kez yıkama yapılmalı.
Ateş çıkması
Koltukaltından ateş ölçümünde çocuğun ateşi 38 derece veya 1 saat boyunca 37.5-38 derece arasında seyrederse, ateş düşmesi için ilaç verilmeden polikliniğe ya da acil servise başvurulmalı.
Halsizlik
Tedaviyi takip eden günlerde halsizlik hissi olabilir. Bu dönemde dinlenmeye özen gösterilmeli.
Beslenme
Eğer çiğ sebze ve meyve tüketilecekse bolca yıkanmalı, kabuğu soyulabilen sebze ve meyveler derin soyulmalı. Greyfurt ve nar haricinde temizliğine güvenilen her şey tüketilebilir. Günlük yemek tüketilmeli ve bol sıvı alınmalı. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıf olduğu (nötropeni) dönemlerde yiyecekler pişmiş olmalı. Ev yemekleri, fazla yağlı ve baharatlı olmayan gıdalar tüketilmeli. Dışarıda yemek yenmemeli, odun-kömür ateşinde pişmiş (mangal) yiyecekler tüketilmemeli.
Kabızlık
Kabızlık halinin olmaması için çocuğun beslenmesinde sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli. Kabızlık halinin 2 günü geçmemesine dikkat edilmeli.
İshal
3-4 kere ishal şeklinde dışkılama olması halinde bölüme danışılmalı.
Bulantı-kusma
Tedavi günü, tedaviden 30 dakika önce bulantı ilacı uygulanır. Eğer gerekli olursa hekim istemiyle ilave ilaçlar kullanılabilir. Tedaviden sonra bulantı-kusma olması halinde reçete edilen ilaçlar kullanılabilir. Çocuk stres faktörlerinden uzak tutulmalı, psikolojik olarak rahatlatılmaya çalışılmalı. Eğer bulantı-kusma hali devam ederse, bölümle irtibata geçilmeli.
Trombosit sayısının azalması (Trombositopeni)
Kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerin sayısının azalmasıdır. Gerekli görülen durumlarda hekim onayıyla trombosit süspansiyonu verilir. Bu dönemde çocukların zorlanmaması için kabız olmamasına ve travmaya maruz kalmamasına dikkat edilmeli. Vücutta morarmalar veya noktasal renk değişimi (kırmızı kümeleşme: peteşi) olursa hemen hekimle iletişime geçilmeli. Burun, diş eti, makat veya idrar yolunda kanama fark edilirse hastaneye başvurulmalı.
Nötrofil sayısının azalması (Nötropeni)
Nötropeni, vücudun mikroplarla savaşan hücrelerinin sayısının azalmasıdır. Sayının 3’ün altına düşmesi nötropeni, 1000/mm 500/mm’ün altına düşmesi mutlak nötropeni, 3100/mm’ün altına düşmesi ağır nötropenidir. Bu durumda ateşlenme olasılığı yüzde 50’nin üzerindedir. Düzenli ateş takibi yapılmalı, beslenme ve hijyen kurallarına uyulmalı, enfeksiyon hastalığı olan kişilerden uzak durulmalı, kalabalık ortamlarda bulunmamaya özen gösterilmeli.
Ağrı
Alınan tedaviye bağlı olarak ağrılar oluşabilir. Ağrı için sadece parasetamol içeren ilaçlar kullanılabilir. Çocuk stres faktörlerinden uzak tutulmalı, psikolojik olarak rahatlatılmaya çalışılmalı.
Okul eğitimi
Çocuklar nötropenide olmadığı dönemlerde okula doktor izniyle gidebilir, nötropenide iken evde öğretmenle eğitimine devam edebilir.
Kan ve kan ürünleri
Tedavi devam ederken aralıklı olarak kan veya kan ürünlerinin alınması gerekebilir. Kan hastane tarafından temin edilir ve hazırlıkları tamamlanır. Fakat trombosit süspansiyonu için hasta yakınları tarafından kan bağışçısı organize edilmesi gerekir. Uygun kan ürünü bulunduktan sonra tedavi başlar.