Tebrikler "Prof.Dr.Kaygın"Dr.Alaçakır" ve Dr.Güler Hocalarımız
28 Aralık 2023

GRİP YÜZÜNDEN ŞOKA GİREN GENÇ KIZA HAYAT KURTARAN MÜDAHALE..

Hastanemizde Hayat Buldu..

Zamanla yarışan doktorlar grip yüzünden şoka giren genç kızı hayata bağladı.

Erzurum'da grip yüzünden şoka giren ve yoğun bakımda 13 gün yaşam mücadelesi veren 14 yaşındaki Saliha Daşbaşı, doktorların erken müdahale yapıp kalp pompası ve diyaliz tedavisi uygulamasıyla hayata tutundu.

Merkeze bağlı Dereboğazı Mahallesinde yaşayan Akif ve Ayşe çiftinin 14 yaşındaki kızı Saliha Daşbaşı, 15 gün önce grip, halsizlik ve bacak ağrısı şikayetiyle akşam saatlerinde Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) Acil Servise başvurdu.

Hekimler, Daşbaşı'na burada yaptıkları takip sonucu tansiyonunda düşüş saptadı.

Sabah saatlerinde ise tansiyonu hiç alınamayan ve şoka giren Daşbaşı, Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Nuri Alaçakır ve Çocuk Palyatif Uzmanı Dr. Tuğba Güler tarafından yoğun bakımda tedavi altına alındı.

Şoka girdiği için hayati tehlikesi bulunan genç kızı kurtarmak için adeta zamanla yarışan doktorlar, Daşbaşı'na solunum cihazı ve diyaliz tedavisi desteği sağladı.

Daha sonra  BEAH Kalp ve Damar Cerrahi Kliniği Şefi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaygın tarafından 15 dakikada kalp veya akciğer yetmezliği olanlarda geçici yaşam desteği sağlayan Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu (EKMO) "kalp pompası" denilen cihaza bağlanan Daşbaşı, komadan çıkmayı başardı.

Doktorların erken müdahale ve tedavi girişimleri sonucu hayati tehlikeyi atlatan genç kız, yoğun bakımdaki tedavileri sonrası sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

- "Genç kız şehir dışına sevk edilseydi kaybedebilirdik"

BEAH Kalp ve Damar Cerrahi Kliniği Şefi Prof. Dr. Kaygın yaptığı açıklamada, hastanın tansiyonu düşük olduğu için Dr. Alaçakır'ın kendisinden destek istediğini söyledi.

Kısa sürede hastaya müdahale ettiklerini anlatan Kaygın, şöyle devam etti:

"Kızımı z septik şokta gelmişti, biz de EKMO cihazını boyundan ve kasık bölgesinden damarlara girerek hayati fonksiyonları sağladık, 3. gününde de hayati fonksiyonları normale geldikten sonra EKMO dediğimiz cihazı çektik. Kızımız düzeldi, Doğu'da böyle imkanın olması hastalar için büyük şans, bu imkan olmasaydı kızımızı şehir dışına sevk edecektik ve sevk sırasında kaybedebilirdik. Erzurum'a bu imkanı sağladıkları için başta Sağlık Bakanlığı ve hastane Başhekimi Dr. Mahmut Avcı'ya teşekkür ederiz."

Dr. Alaçakır da hasta Saliha'nın grip şikayetiyle hastaneye getirildiğini ifade etti.

Daşbaşı'nın tansiyonu alınamadığı için şoka girdiğini ve hayati tehlikesinin bulunduğunu aktaran Alaçakır, "Saliha bize geldiğinde hayatı fonksiyonları ve böbrek fonksiyonlarında ciddi sıkıntılar vardı. BEAH'ın donanımı ve başarılı cerrahları sayesinde hastamız EKMO dediğimiz kalp pompasına, böbrek yerine koyma dediğimiz diyaliz tedavisine alınarak sağlığına kavuştu." dedi.

Alaçakır,  Daşbaşı'nı hastanedeki 16. gününde taburcu etmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, tedavi sürecine katkı sağlayan meslektaşlarına teşekkür etti.

Genç kızın annesi Saliha Daşbaşı da  grip şikayetiyle acil servise getirdikleri kızlarını 1 gün acilde kaldıktan sonra yoğun bakıma alındığını belirterek, kızının sağlığına kavuşmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Baba Akif de BEAH doktorlarına ilgili ve alakalarından dolayı teşekkür ederek," Allah doktorlarımızdan, devletimizden razı olsun. Çok mutluyuz, kızımızı kurtardılar." diye konuştu.

Genç kız Saliha Daşbaşı da sağlığına kavuşmasına vesile olan doktorlara dua ettiğini dile getirdi.